Programserien «Debatt & mingling» på litteraturhusbiblioteket i Sandefjord

Debatt & Mingling

Litteraturformidler og lokal prosjektleder ved litteraturhusbiblioteket i Sandefjord, Kirsten Muhle deler sine tanker og erfaringer omkring biblioteket som debattarena.

4008766678

Kirsten Muhle forbereder seg til debatt sammen med Ragnar Aamodt.

Debatt&Mingling på Sandefjord bibliotek

Her får du lese om «Debatt og mingling» . En arena for meningsutvikling i Sandefjord bibliotek.

Idè og bakgrunn

Folkebibliotekene skal være en arena for samtale og debatt. Det er både et ønske fra bibliotekenes side og pålagt i lov.

Debatt er viktig og nødvendig. Det retter oppmerksomheten mot et bestemt tema, og kan sette dagsorden både i media og rundt folks middagsbord. Men hvorfor har vi i prosjektgruppen for Debatt&Mingling lagt til mingling på agendaen? Det er fordi vi mener at samtalen – de ordene vi veksler når vi settes i møter med andre mennesker – er minst like viktig.

Mingling gir mulighet for dette. Det gir mulighet til å komme i dialog og diskutere, være enige eller uenige. Uenighet er minst like viktig som enighet. Ulike innfallsvinkler kan åpne opp for ny forståelse, innsikt og nye løsninger.

Å bruke bibliotekrommet til givende debatter og samtaler, er et ideal for oss. I en sånn ramme får både ansatte og besøkende mulighet til å bygge nettverk, og biblioteket blir nettopp den offentlige møteplassen den er ment å være. Bibliotekene innfrir også målet om å holde liv i samfunnsdebatten.

Hva er så mingling? Ordet betyr egentlig å blande, mikse eller småprate i selskapelige sammenheng. I vår regi vil det si å prate og utveksle meninger både før, under og etter selve debatten. Biblioteket vil legge spesielt til rette for det, men ordet er fritt.

Konsept, logo og paroler

Konseptet Debatt&Mingling er utviklet av Marie Eikeland og Kirsten Muhle ved Sandefjord bibliotek i samarbeid med Ragnar Aamodt. Aamodt har lang og solid erfaring som journalist og forlagssjef, og fungerer gjernesom debattleder under arrangementene. Aamodt har også brakt inn parolene ”ansikt til ansikt” og ”på første benk” og i bibliotekene. Han utdyper begrepene slik:

Ansikt mot ansikt: To personer inviteres til å diskutere. En krevende variant. Kan brukes uten debattleder, men antagelig helst med møteleder som dog holder seg i bakgrunn og forblir der hvis det ikke er behov for å løse opp debattsituasjonen når den går i stå.

På første benk: Et antall personer med forberedte spørsmål knyttes til kveldens tema. De sitter, som det fremkommer, på første benk.

Selve navnet Debatt&Mingling kom opp som forslag etter at Kirsten Muhle hadde lest en artikkel i Morgenbladet. Den handlet nettopp om evaluering av debatter, og konkluderte med at mingling kunne være minst like viktig som den ordstyrte delen av programmet. Kirsten Muhle fra biblioteket fungerer også som møteleder.

Arrangementet har også fått sin egen logo. Den brukes på alt materiell, også på navneskiltene hver enkelt paneldeltaker får når de kommer.

Gjennomføring

Møteledelsen legger opp Debatt&Mingling nokså likt hver gang, med en tydelig gjenkjennelsesfaktor. Arrangementene går under en av de to parolene ”på første benk” eller ”ansikt mot ansikt”.

Det meste av arbeidet med debatten foregår i forkant – det er det viktig at alle involverte kjenner til. Å velge ut og invitere gjester og debattanter kan være en tidkrevende prosess, hvor møteledelsen må bruke flere sider av seg selv. En kort forespørsel på epost er ikke alltid nok, av og til kan det være nødvendig å ringe eller møte opp personlig for å ta en prat og gjøre personen trygg. Arrangementene har ulike temaer med ulike typer mennesker, og alle er ikke like komfortable med i stille opp til samtale eller debatt.

 

Helhetlig tenkning

Vi hadde tre debatter høsten 2014 :

16.09.2014 Kommunesammenslåing.

09.10.2014 Psykisk helse.

27.11.2014 Matdebatt.

I alle tre debatter har vi lagt vekt på en helhetlig tenkning og lagt en ramme rundt arrangementene som gjenspeiler kveldens tema.

Under kommunesammenslåingdebatten var rammen en gammel valgurne og et vestfoldkart som ble forstørret og hengt opp i minglingsområdet.

Debatten om psykisk helse knyttet vi opp mot Verdensdagen for psykisk helse. Vi hadde stand fra Verdensdagen og ulike organisasjoner i Sandefjord som jobber innenfor psykisk helse.

Under matdebatten serverte vi lokale varer. Knatten fra Sandefjord bidro med eplemost, og en av Sandefjords butikker leverte en matkurv som vi loddet ut. I forkant av debatten laget vi en collage over artikler og annet aktuelt stoff. Den fikk henge i biblioteklokalet en stund før arrangementet, og vekket nysgjerrighet.

Utstyr

Teknisk utstyr er viktig. I debattene har vi valgt å ha mikrofoner til flest mulig, slik at det ikke er gått mye tid til å sende mikrofoner rundt under møtene.

Informasjon til deltakere og interesserte

I forkant av debatten har vi lagt fram skriv om de respektive temaene i biblioteket. Vi har også funnet aktuell litteratur til utstilling som har vært med å skape interesse for arrangementene.

Markedsføring

Vi har presentert og markedsført Debatt&Mingling på ulike måter.

Under gir vi et lite innblikk i hvordan vi har jobbet:

Kommunesammenslåing

Denne pressemeldingen sendte vi ut:

«Kommunegrensene står for fall

Kommunevalg i Sandefjord bibliotek, stem på nytt Vestfold-kart

«På Første Benk» sitter fylkesmann Erling Lae og 13 ordførere og andre framtredende politikere fra Vestfold for å trekke opp nye kommunegrenser i fylket. I dag er det 14 kommuner, på sikt kan det komme helt ned i seks kommuner. Men politikerne får ikke gjøre det alene. Biblioteket i Sandefjord inviterer til folkemøte og åpent hus om kvelden 16. september slik at alle velgere, både med og uten stemmerett, kan avgi stemme til valgurnen og gi uttrykk for hvilke kommune-sammenslåinger de ønsker seg. På møtekvelden har man slått opp store Vestfold-kart slik at folk kan se hva de er med på.

Ordførere og andre politikere har vist en imponerende positiv vilje til å delta, og vi har nå dekket de fleste kommuner i fylket. Mens de øvrige folkemøter som har vært arrangert de siste ukene har tatt for seg enkeltkommuner og deres mulige sammenslåinger, tar vi grepet over hele fylket, slik at man får en klarere oversikt over hvordan det kan bli til slutt, sier Aamodt.

Biblioteket i Sandefjord vil bygge opp debattserien som har fått navnet «Debatt&Mingling». Det har utvidet sin horisont og begrepet Litteraturhusbibliotek vil mange møte i tiden framover. Det betyr at man skal bli et lokalt sentrum for samfunnsdebatten. I tillegg til debatten vil man at folk skal møtes og snakke sammen over kaffekoppen. Biblioteket har for denne kvelden lånt den gamle, historiske valgurnen fra Sandefjord kommune og her skal de som blir med på denne «historiske» kvelden legge sine stemmesedler. Hele 10 «partier» stiller til valg, og Biblioteket har funnet fram til de tenkelige og kanskje utenkelige sammenslåinger. Så kan publikum ta den stemmeseddelen man synes er best for folk.

Valgresultatet foreligger når «valglokalet» stenger og da vil de sammenslåinger som har fått stemmer bli slått opp på veggen.

Og det kan de gjøre etter å ha hørt debatten mellom fylkesmannen og de 13 politikerne fra hele fylket. De vil ved møtets begynnelse få utlevert fem spørsmål som man ønsker svar på. Alle fem går på hvilke sammenslåinger som er realistiske og som får støtte fra politikerne – som altså sitter «På Første Benk» også denne kvelden.

Vi ønsker alle som tenker seg berørt av en eventuell kommunesammenslåing velkommen til arrangementet på Biblioteket 16. september kl. 19.00»

debatt kommunesammenslåing

Psykisk helse

Et par uker i forkant av hvert arrangement har vi trykket opp plakater og flyers. Før debatten om psykisk helse tok vi også kontakt i brevform til spesielle grupper som mental helse, helse- og sosialetaten i Sandefjord kommune og Helseparken i Sandefjord.

Slik var programmet for kvelden, med Kirsten Muhle som møteleder:

1905: «Jo galere, jo bedre», arven etter Haaken Bergh. Av Ragnar Aamodt.

1930: Tydelighet, trygghet, tillit og troverdighet? fire kjerneverdier også innen det

psykiske helsevern? Av Tore Frost

1955: Odd Håpnes. Knutepunktet som ble forknytt

2025: Mingling

Grete Wold, en lokal størrelse og leder for sosialmedisinsk senter…

2040: Grete Wold om dagens tilbud på godt og vondt

2045: Åshild Andahl – de pårørendes talerør

2045: Hilde Henriksen DPS Søndre Vestfold, hva ønsker vi videre?

2045: Politisk Duell om psykisk helse: Sonja Mandt, Ap og Holstad FrP.

Duelleder: Ragnar Aamodt

Plakat debatt og mingling

Matdebatt

Slik så programmet ut denne kvelden:

Kl. 1900: Åpning

Kl. 1905: Fylkesleder i Senterpartiet, Kathrine Kleveland: «Norsk matproduksjon og trygg matglede». Hun er matentusiast og leder i Skolematens Venner, tidl. leder for Bygdekvinnelaget, har koordinert Nettverk for GMO-fri mat.

Kl. 1920: Nestleder i Vestfold FrP, Ole T. Hoelseth: Regjeringens politikk for økologisk og kortreist mat og internasjonale trender. Han er utdannet ved University of London med BA i Media.

Kl. 1935 Distriktssjef Stig Atle Vange, Mattilsynet: Mange opplever Mattilsynet som «bare» et matpoliti. Men Vange, som har bakgrunn som veterinær, vil ta for seg flere sider av utviklingen når det gjelder mat, både fra forbrukersiden og innen bransjen.

Kl. 1950: Mingling

Kl. 2005: Daglig leder Hans-Gunnar Wulf, Meny NG De store kjedenes virksomhet, datostempling, kasting av mat. Han vil kommentere «nøkkelhull»-prosjektet og kundenes påvirkningskraft.

Kl. 2020: Daglig leder Kjell Henry Olsen, Brødr. Berggren: Han leder en klassisk fiskebutikk som har vært i en rivende utvikling. Har han det som fisken i vannet?

Kl. 2035: Asbjørn Lavoll, Sverdstad Gård: Han tar for seg kampen mot kjedene og for biodynamisk og økologisk produksjon av mat.

Kl. 2050: Jennifer McConachie: Sosial entreprenør/grunder av «Horten Frukgdugnad» – hennes arbeid setter fokus på matsikkerhet, bærekraftig lokalsamfunn og naturen.

Debatten ledes av Ragnar Aamodt

Våren 2015

05.02.2015 Hvordan står det til med ytringsfriheten etter Charlie

26.03.2015 EU debatt

16.04.2015 Er dugnadsånden og frivilligheten død?

Mona Levin debatt Sandefjord

Mona Levin på arrangement om ytringsfrihet 5.2.15

Veien videre

Til våren har vi to nye debatter på trappene. Vi ser frem til en interessant, utfordrende og morsom vår!

Debatt & Mingling

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s