Tønsberg og Nøtterøy bibliotek har fått rom for flere!

Les avdelingsleder ved Tønsberg og Nøtterøy bibliotek,  Britt Sannes artikkel om forandringene av bibliotekrommene i Tønsberg etter bruk av  Mette Millings modell.

Tønsberg og Nøtterøy bibliotek

Vi har fått rom for flere!

Nye endringer i loven – nye mål for bibliotekrommet

Sammen med de tre andre litteraturhusbibliotekene i Vestfold har vi deltatt i prosjektet Rom for flere der den danske arkitekten og designeren Mette Milling satte i gang prosessen med å omforme bibliotekrommet vårt.  

Det overordnede målet var å tilrettelegge bibliotekrommet i tråd med den nye formålsparagrafen.  Rommet skulle fornyes med nye møteplasser og plass til folkemøter og samfunnsdebatt, i tillegg til å ha fleksible løsninger for aktiv og ny formidling.

bilde (1)

Utfordringer hos oss

Tønsberg og Nøtterøy bibliotek ble bygget i 1992 og er fremdeles et fantastisk flott bygg.  Tre av våre fasadevegger er av glass og hele bibliotekrommet er åpent fra underetasje til 2. etasje.  Da sier det seg selv at å holde et foredrag med PowerPoint eller å invitere en teatergruppe kan gi noe hodebry.  Lyden bærer godt i hele huset, og det er selvfølgelig en utfordring når aktiviteten økes og debatten i underetasjen er i gang.

bilde (2)

Før var det bokhyllene som dominerte da du ruslet forbi i Storgaten og kikket inn i biblioteket.  Nå er det sofagrupper, lenestoler og arbeidsplasser – alle med strømtilførsel til datamaskinen.  Se og bli sett!

Hva har vi så fått til?  

Entusiastisk har alle ansatte tråkket til.  Vi har kassert i henhold til vår samlingsutviklingsplan og fjernet og flyttet hyller slik at bibliotekrommet er bedre tilpasset publikum og de funksjonene rommene skal ha.  Skjønnlitteratur og faglitteratur har byttet etasje og vi har samlet litteratur mer hensiktsmessig.

bilde (4)bilde (5)

Sitteplasser langs benken er tilpasset med bedre stoler og  strømtilførsel, hyller er demontert, og sofaer er satt på plass foran Ny-hylla.

bilde (7)

Nye sofaer der folk til og med tar av seg skoene og legger seg ned!

bilde (6)

Foreninger og lag inviteres til å bruke møterommene våre. Her: møterommet Store Sverdrup.

bilde (8)

I barneavdelingen er det både plass til å møtes og til å ha forestilling.

 

 

 

 

 

Vi har laget flere møteplasser, så som sofagrupper, arbeidsbord, møterom og nye områder til små scener.  Vi har tilrettelagt for flere studieplasser med strømtilgang.  Vi har laget nye utstillingspunkter og er i ferd med å lage en plan for mer hensiktsmessig bruk av utstillingsplassene.  Vi har også en avtale med Håvard Legreid fra Bergen offentlige bibliotek om hjelp til skilting i bibliotekrommet.  Han kommer i november.

 

bilde (9)

Lyst og flott, men ikke PowerPointvennlig.

 

 

 

 

bilde (10)   Våre anbefalinger!

bilde (11)

Vår nye, flotte kafé, With bok & kaffe, er stadig fylt av lesende og spisende mennesker.

bilde (12)

Oversiktlig og tiltalende.

Tidsskriftene har fått en ny og mer synlig plassering.  Vi har gjort plass til mer fronteksponering av samlingen vår, og videre har vi fått en ny liten scene til små arrangementer som Bok i uka osv.  Alt dette har vi fått til innenfor vår egen ramme med god planlegging og kreative ansatte.

 

bilde (14)

 

 

 

bilde (13)

Arbeidsplasser i underetasjen – med strømtilførsel ved hvert bord.

 

bilde (15)

Arbeidsplasser i 1. etasje, også med strømtilførsel for datamaskin.

Veien videre?  

Det er fremdeles et stykke å gå.  Søknad om penger til en ny scene som har dører å lukke og der det er mulig å blende sendes i disse dager til Nasjonalbiblioteket.  Dette er en av de sakene vi prioriterer høyt og ønsker sterkt å få til.  Vi er også i startgropa med å planlegge en ny ungdomsavdeling og et spennende makerspace-rom.  Allikevel kan vi allerede nå se en økning i besøkstallene våre og vi får mange positive tilbakemeldinger på timene vi har lagt ned i å lage et enda bedre bibliotekrom å være i!

Metodikken Mette Milling presenterte har blitt brukt som grunnlag for alt vi har gjort, og tegningene hun lagde har vært et godt utgangspunkt for omformingen.  Vi har gjort mye, mye gjenstår, men prosessene som prosjektet Rom for flere har satt i gang har har virkelig satt sine spor på biblioteket vårt.  Velkommen inn!

 

 

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Rom for flere - ettårig prosjekt. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s